Pro kuchaře-máte hlad?

3. března 2010 v 14:16 | Věrka |  Colin Farrell-Irsko

Shepherd's pie

Původně irské jídlo, které se v různých obměnách rozšířilo i do dalších zemí, zejména Británie a Severní Ameriky.
  • ½ kg mletého masa (nejlépe libové jehněčí, případně hovězí)
  • 1 kg brambor
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml vývaru (lze užít masox)
  • 200 ml mléka
  • 2 mrkve, případně další zelenina (kukuřice, kapusta apod.)
  • strouhaný sýr na zapečení (volitelně)
  • koření: rozmarýn, celerová nať, pepř, sůl.
Mleté maso na pánvi osmažíme do hněda, přidáme mrkev pokrájenou na kolečka (či jinou zeleninu), osmaženou cibulku a koření. Směs zaprášíme moukou, mícháme a ještě chvíli (cca 3 min) pražíme. Pak zalijeme vývarem a necháme asi půl hodiny dusit.
Zatím oloupeme, nakrájíme a uvaříme brambory. Kompletně slijeme vodu a brambory rozmačkáme na co nejhladší směs. Přidáme máslo, mléko a koření dle chuti. Vypracujeme hladkou a spíše řidčí kaši, která pak dobře "zapadne" do hrbolatého povrchu mletého masa (viz dále).
Jakmile je maso měkké, slijeme přebytečnou tekutinu, případně ještě necháme na ohni odpařit. Připravenou směs rozprostřeme v rovnoměrné vrstvě na dno pečící misky nebo pekáčku. Překryjeme bramborovou kaší, uhladíme a potřeme rozpuštěným máslem (případně posypeme strouhaným sýrem). Propícháme vidličkou a dáme zapékat.
V předehřáté pečící troubě zapákéme na 200°C asi ½ - ¾ h, dokud povrch není do zlatova opečen.


Nechte si to od někoho uvařit....je to mooooc doobrýýý :) :) :) !!!!!!!!!!!!!!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama